Ga naar hoofdinhoud

Wat is ketenaansprakelijkheid?

De Ketenaansprakelijkheid (of WKA) maakt de aannemer van personeel aansprakelijk voor de niet betaalde loonheffingen. Wanneer een onderaannemer of uitzendbureau zijn loonheffingen niet betaald, kan de belasting dit bij de ‘bovenliggende’ partij in de keten komen halen.

De ketenaansprakelijkheid (of WKA) gaat over het verhalen van loonbelastingen en premies die niet betaald zijn door de partij die het zou moeten betalen. Het doel van de Wet Ketenaansprakelijkheid is voorkomen dat aannemers en onderaannemers misbruik maken, bij uitbesteding van werk, van het afdragen van loonbelastingen.

Wanneer een aannemer, onderaannemer, uitzendbureau of detacheringsbureau personeel uitleent of inzet bij een klant/opdrachtgever, is het nog steeds van belang dat deze aannemer of bureau de loonbelastingen betaald. De klant/opdrachtgever wordt verantwoordelijk gesteld dat de loonbelastingen gewoon betaald worden. Wanneer de onderaannemer/uitzendbureau de loonbelastingen niet zou betalen, wordt dit verhaald op de klant/opdrachtgever. De ketenaansprakelijkheid maakt elke schakel in de keten aansprakelijk voor het betalen van de belastingen. Een manier om dit te voorkomen, is door een percentage van de factuur op de G-rekening te betalen.

Back To Top