De WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) is op 1 januari 2020 in werking getreden om een betere balans in de arbeidsmarkt te brengen. De Wet Arbeidsmarkt in Balans heeft gevolgen voor onder andere het ontslagrecht, de ketenregeling en de transitievergoeding. Ook worden oproepcontracten en de WW premies aangepakt, evenals payroll-organisaties. Het doel van de WAB is, zoals de naam al zegt, meer balans in de arbeidsmarkt te brengen.
Belangrijkste punten uit de WAB zijn:
Transitievergoeding
De transitievergoeding betekend dat de werknemer áltijd een transitievergoeding krijgt wanneer de arbeidsovereenkomst eenzijdig wordt beëindigd door de werkgever. De bedoeling hiervan is het verhogen van contracten voor onbepaalde termijn, aangezien de werkgever de transitievergoeding ook betaald wanneer hij een contract voor bepaalde termijn niet verlengd. De hoogte van een transitievergoeding is een derde bruto maandsalaris per jaar dat de arbeidsovereenkomst geduurd heeft.
Oproepkrachten
De WAB probeert het aantal flexkrachten en oproepkrachten terug te dringen, door de werkgever te verplichten een werknemer die al 12 maanden in dienst is als oproepkracht een aanbod voor een vast aantal uur te doen.
Uitzendbureaus en payrollorganisaties
Voor de payrollorganisaties en uitzendbureaus veranderd er veel door de WAB. De werknemers moeten vanaf 1 januari 2020 precies dezelfde (arbeids)voorwaarden krijgen als de werknemers die al dienst zijn van de werkgever. Denk hierbij aan uurloon, werktijden en secundaire arbeidsvoorwaarden. De uitzendbureaus hebben een onderzoekplicht naar deze voorwaarden van de werkgever.
WW-premie
De WW-premie voor werknemers met een flexibel contract of oproepkrachten wordt door de WAB verhoogt. Hier wordt ook beter op gecontroleerd.
Ketenregeling
Het is door de WAB mogelijk om maximaal 3 tijdelijke contracten aan te gaan in maximaal 3 jaar tijd.